[email protected]

Pošaljite nam email

061/656-09-88

Pozovite nas

ALBER KAMI MORAL I POLITIKA /prodato

DSCF8077

Cena prodato

 

 

 

ALBER KAMI,MORAL I POLITIKA
Predgovor – Žan-Mark Domio
Izbor i redakcija prevoda – Žika Bogdanović
Prevod – Mirna Cvitan, Ljerka Mifan, Jagoda Milenković
Redakcija prevoda – Žika Bogdanović
Izdavač – Ateneum, Beograd
Godina – 2004, strana 155,
format:19 cm
Edicija – Biblioteka Svetionik
Povez – Tvrd,sa zaštitnim omotom,
Stanje: Veoma dobro.

SADRŽAJ:
1. Oslobođenje Pariza
2. Kritičko novinarstvo
3. Moral i politika
4. Pesimizam i tiranija
5. Posle dve godine
6. Ni žrtve ni dželati
7. Bezvernik i hrišćani
8. Svedok slobode

`Kamijevi tekstovi, u izboru u ovoj knjižici, nastali u kratkom i burnom rasponu od jedva nekoliko posleratnih godina, bez sumnje su živopisno, iskreno i nezamenljvi svedočanstvo o političkoj i duhovnoj krizi kroz koju su prolazili Francuska i najveći deo tadašnje Evrope. Ono što je, pri tom, bilo od najveće važnosti jeste da je ovaj pisac ne samo umeo da o svemu kaže pravu reč, već i da je kaže u pravom trenutku i na pravi način. Otuda ona opsesivno živi i danas, više od pedeset godina kasnije.
Ali prava, delotvorna i časna reč ume da traje i mnogo duže, ponekad za sva vremena, i da se s istom dalekovidošću odnosi i na prostore i situacije tek ovlaš slične onoj koja ju je izazvala. Istorija se, bez sumnje, bolno ponvalj, premda ne na isti način, a razlog tome je, kako nam iskustvo svedoči, da joj je tok predvidljiv i da u onome što nazivamo ljudskim progresom zapravo i nema pravog napretka.
Iz tog razloga, ovdašnji čitalac prolaziće kroz te tekstove sa dubljim, ličnim spoznajama i čemernim razumevanjem. Neka se pitanja – kao što nam je sudbina odredila da shvatimo – uvek iznova postavljaju, a ponekad su čak i odgovori na njih jednako mogući. Stoga ova knjiga i jeste dragocena: i njoj je više odgovora nego što ima pitanja; to jest, odgovori su tu čak i na pitanja koja se tek u ovim našim godinama, i u ovoj zemlji postavljaju.`

#

 

Poručite Ovu Knjigu

Možda Vam Se Dopadne